hundens tænder

TÆNDER

Mælketænder er midlertidige tænder, der i løbet af hvalpens vækst erstattes af permanente tænder.
Hundes permanente tandsæt består af 42 tænder, mens mælketandsættet kun består af 28 tænder, nemlig seks fortænder i overmunden og seks fortænder i undermunden. Desuden kommer fire hjørnetænder og tre kindtænder i hver side i overkæben og tre kindtænder i underkæben i hver side. Hver enkelt af mælkefortænderne og mælkehjørnetænderne erstattes af en blivende tand. Derudover erstattes de tre mælkekindtænder i hver kæbegren af syv permanente kindtænder i underkæben og seks i overkæben. Det er de 3 bagerste kindtænder i overmunden og de 4 bagerste i undermunden, der ikke har mælketænder.

Mælketænderne bryder frem i alderen 3- 6 uger begyndende med fortænder og hjørnetænder. Hvalpens fulde mælketandsæt har den således, når den vænnes fra som 8 uger.
Mælketænderne tabes i takt med, at den blivende tand udvikles og bryder frem gennem kæbe og gumme.
Under normale forhold vil den blivende tands vækst give anledning til at roden på mælketanden gradvist opløses. Dermed vil mælketanden være tabt eller meget løs når den blivende tand bryder frem gennem gummen.
Under normale forhold bør man derfor ikke kunne se såvel mælketand, som den blivende tand samtidig. I nogle tilfælde sker denne opløsning af mælketanden ikke, og den blivende tand bryder frem ved siden af mælketanden.

Fortænder og hjørnetænder skiftes i 12-16 ugers alderen.
De forreste kindtænder i 16-20 ugers alderen.
De bagerste kindtænder i 16-24 ugers alderen.

Mælketænder, der ikke er faldet ud på det tidspunkt hvor de blivende tænder (voksentænder) er brudt ud, skal tages ud af dyrlægen. Det er oftest mælke-hjørnetænderne, der mangler at falde ud. Det er derfor vigtigt at man i denne periode holder øje med tandskiftet, da der ikke må sidde 2 tænder af samme slags på samme sted samtidigt. 

Hvis mælketænderne ikke er faldet ud, så der sidder dobbelte tænder. Sidder de meget tæt kan det på grund af pladsmangel forårsage forkert bid, og med tiden paradentose. Derfor er det nødvendigt at få disse mælketænder fjernet hurtigst muligt og ikke vente i håb om at de falder ud af sig selv. De kan i stedet risikere at forårsage en fejlstilling af tænderne, som ikke retter sig.

Det er en god ide at børste hundens tænder flere gange om ugen, dette holder tænder og mund ren og pæn, det nedsætter lugt, og opbyggelse af tandsten som kan udvikle sig til paradentose.