Info inden i får jeres nye hvalp hjem

Med herfra får i foder til de første dage, hundeposer, lidt legetøj, godbidder og et tæppe, en lille sele til de første uger, alle hundens papirer og skriftlig vejledning. Billeder af hvalpene kan i finde på min hjemmeside.

Til hvalpen er det nødvendigt at købe: Mad og vandskål, sele og snor, godbidder, tygge ben, en kurv eller madras, nogle legeting både bløde og hårde, en neglesaks og en god børste, og en kam og evt. karte.

Hvalpen er blevet fodret med Hill's Science Plan Puppy hvalpefoder siden den var 3½ uge, og har derudover fået leverpostej, torskerogn og hvalpe dåsemad blandet i tørfoderet indimellem. Den får 3-4 måltider om dagen og dertil altid frisk vand. Hvalpen skal ca. have 90g. foder om dagen, til den er 3 måneder, følg derefter foder skemaet bag på posen. Hvis i ønsker at skifte foder, så bland de to fodre sammen i nogle dage før i skifter helt, så undgår i at hvalpen får dårlig mave. Giv fodret tørt det er bedst for hundens tænder, da hårdt foder er med til at slibe tandsten af. Hvilket rigtige rå kødben også gør, så giv dem jævnligt fra 6-7 måneders alderen.

Hvalpen er blevet chippet her hjemme af en DKK medarbejder. Den har fået ormekur da den var 3 og 5 uger. Den været til dyrlægen og blevet vaccineret samt sundheds tjekket. Hvalpen skal vaccineres igen når den er 12 uger og igen et år efter, derefter hvert eller hvert 3. år, alt efter hvad jeres dyrlæge anbefaler lige jer. Husk og tegn en hunde ansvarsforsikring, det er lovpligtigt, og evt. også en sygeforsikring på hunden, det er dyrt at gå til dyrlægen, hvis uheldet skulle være ude. Tjek priserne de er meget forskellige, og se på om forsikringen også dækker hunden når den bliver gammel, nogle dækker kun i 10 år.

Husk og hvalpe sikre jeres hjem, så hvalpen ikke kan komme til skade ved at falde ned af trapper, bide i ledninger eller vælte tunge ting ned over sig mm.

Vis hvalpen hvor der er vand og mad, hvor dens kurv og legetøj er, og gå til døren for at gå ud for at tisse. Læg tæppet i får med herfra i kurven, lugten af mor og søskende trøster lidt i et nyt og fremmed hus, og tag tæppet med ind ved jeres seng, når det bliver sovetid. Lad ikke hvalpen sove alene uden mulighed for menneske kontakt, det giver en utryg hvalp. Det er vigtigt at hvalpen har et sted der er dens eget, hvor den kan gå hen og lægge sig når den vil sove eller være i fred. Respekter når hvalpen er træt og lad den sove. Lær familiens børn dette, ellers bliver hvalpen stresset. At være utryg eller stresset er ikke sundt og giver sig til udslag i uhensigtsmæssig adfærd fra hunden.

Husk og væn hvalpen til at blive børstet fra starten, selv om det ikke er nødvendigt for at holde pelsen i starten, men det bliver det, og så går det hele meget nemmere senere når hunden får sin store pels. Der skal hunden børstes godt igennem ca. en gang om ugen, og hver dag når de fælder. En han hund fælder 2 gange om året når årstiden skifter. Tæverne fælder 1-2 måneder før de kommer i løbetid og lidt når årstiden skifter. Når de fælder skifter de ikke bare dækpelsen men også underulden. Underuld er meget fint og blødt, og den kommer af i små totter, og det er underuld i vil finde på gulvet som store nullermænd. Når hunden er ca. et år fælder den første gang og den fælder rigtig meget første gang, alt pels bliver skiftet, næste fæld vil ikke være lige så stor. Det er fint at bade hunden 2-3 gange om året med hunde shampoo og balsam, men den kan nemt tåle et bad hver anden måned. Børst hunden godt igennem inden badet. Husk at hunden kan være op til 20 timer om at tørre helt igennem, afhængigt af hvor meget pels den har. Den kan evt. føntørres tør. Bad ikke en hund der fælder, pelsen filter helt sammen. Hunden børstes igennem igen når den er tør.

Start med renligheds træning straks når hvalpen kommer hjem. Når hvalpen har spist, leget og sovet skal den ud og tisse og er det efter den har sovet har man har ikke særligt lang tid til at reagere i før den sætter sig. Hvalpen kaldes ud og helst ud af samme dør hver gang, så går der ikke lang tid før den selv vil søge mod døren og piver lidt når det er tid. Bliv ude sammen med hvalpen til den har tisset og giv evt. kommandoen tisse med en glad stemme, ros og giv godbid når den gør det. På denne måde får hvalpen succes og erfarer hurtigt, at den bliver rost for at besørge udenfor. På den måde har vi gjort her, og fra hvalpene er 7 uger har vi kun få uheld. Sker der uheld på gulvet så skæld ikke ud, det hjælper ikke og hvalpen lære kun at den aldrig helt kan vide hvornår du kommer løbende og skælder ud, det vil gøre den utryg. Den vil også lære ikke at tisse i nærheden af dig, og dermed søge væk når den skal tisse og det er jo netop det i ikke vil have. Den skulle gerne give besked ved døren og gå med jer ud. Har hvalpen besørget om morgen når i står op, så foder den lidt tidligere så den kan nå og komme af med noget inden sengetid, eller stå op lidt før og væk hvalpen så den kan nå ud i tide. En lille hvalp kan kun holde sig i ca. 6 timer om natten, og noget kortere tid om dagen. Det vil derfor i starten være nødvendigt at sætte vække uret, hvis hvalpen ikke selv vækker dig, og lufte hvalpen meget tidligt om morgenen.

I bør mindst have en uge fri, når hvalpen kommer hjem. De første par dage er i sammen hele tiden, også om natten. Hunde er flokdyr og det er derfor ikke naturligt for dem at blive skilt fra flokken. Men det er jo netop det der sker når i henter hvalpen, den skal nu blive tryg ved sit nye hjem og lære det og jer at kende. Så går det ikke at starte med at lukke den væk fra jer (flokken) ej heller om natten. Det betyder ikke at den nødvendigvis skal sove i sengen, den kan nemt sove på sit tæppe, som den har med herfra, nede på gulvet bare man stikker hånden ned og nusser den lidt. Senere kan hunden nemt lære at sove i gangen eller hvor man ønsker den skal opholde sig om natten. Lad aldrig hvalpen hyle sig selv i søvn alene, det sætter ar på sjælen og er med til at bestemme hvordan din hund bliver som voksen.

Efter nogle dage begynder i at træne hvalpen i at være alene. Lad hvalpen være et sted hvor den er tryg og vant til at være, der skal dens kurv, legetøj og vand også være. Giv hvalpen et tyggeben og lad gerne radioen køre, evt. også lyset tændt, så alt er som om i er der. Forlad hunden i kort tid til at starte med (10min.), for så at blive væk i længere og længere tid, gå ikke tilbage til hvalpen hvis den piber, vent til den har været stille lidt, for ikke at lære den at den bare kan kalde på jer og så kommer i. Hvalpen vil langsomt vende sig til at være alene og lære at i går og kommer tilbage. Gentag øvelsen flere gange om dagen. Når i starter på arbejde igen er det en god ide at gå en tur med hunden inden den skal være alene i mange timer.

Herfra har hvalpen været ude og køre bil nogle gange, øv også dette mens den er lille så den er klar når i en dag skal ud og køre langt. I starten små ture, mange hvalpe bliver køresyge men de fleste vokser fra det. Det er vigtigt at køre turen går et rart sted hen eller bare lige hjem igen, og ikke til dyrlægen eller lignende, så hvalpen forbinder det at køre bil med noget ubehageligt. Husk og sid ved hvalpen eller med hånden omme ved hvalpen, og tal med den så den er tryg. Husk at alle hunde ved lov skal sidde i bur eller have sikkerhedssele på i bilen. Sikkerhedsselen til hund er at de skal have deres alm. gå-sele på, og så købes en sele lige som den vi har på i bilen, den sættes på gå-selen og så ned i bilens sikkerhedslås lige som når vi tager sele på. Den købes hos dyrehandleren.

Når hvalpen kommer hjem kræver den ikke den store motion, men efter et par dage når den er blevet tryg ved jer, skal den starte på at komme ud og opleve verden. Det at gå tur er noget der skal læres. Hvalpen er vaccineret herfra og må derfor gerne komme på gaden og møde andre hunde og mennesker. Sørg for at hvalpen får alle mulige forskellige oplevelser så den bliver socialiseret hensigtsmæssigt. Den skal møde mennesker store som små og andre hunde af forskellige racer og alder. At gå til hvalpe motivation, det er en vigtig del af hvalpens udvikling, der er så meget at lære på sådan et sted. Børn, er der ikke børn i jeres hjem så må i ud og låne. Børn har en anderledes adfærd end voksne, de kommer med hurtige bevægelser og høje lyde. Det er vigtigt at hvalpen lære at være sammen med børn, i et langt hundeliv kan det ikke undgås at der opstår situationer hvor hunden også skal kunne mester at være sammen med børn. Hvalpen skal også ud i mørke, lære at gå på trapper, over riste og høje lyde fra trafik. En tur på gågaden lørdag formiddag, en tur med toget og en tur i hundeskoven mm. Alt sammen noget hvalpen skal opleve og lære af de næste måneder. Giv hvalpen mange positive oplevelser så vokser hvalpens selvtillid, og den vil udvikle sig til en vel afbalanceret hund der er i stand til at håndtere alle situationer med en hensigtsmæssig adfærd. Hunden skal ud og gå tur mindst 3 gange om dagen. Hvalpe kan ikke gå lige så langt som de voksne, og det bør den heller ikke, ovre motioner ikke hvalpen, er i ude på en længere tur så bær hvalpen ind imellem. Lad ikke hvalpen løbe mange gange langt efter en boldt og lad ikke hunden gå op og ned af trapper flere gange om dagen de første 12 måneder. Det kan fremprovokere skader på hofter og knæ som ikke kan helbredes igen, kun afhjælpes med operation (hoftedysfasi og patella lux.) 

Når hvalpen er 4-5 måneder skifter den tænder, så pas på med trække lege i den periode. Nogle hvalpe taber mange tænder på en gang, det giver ømme gummer, og det kan være nødvendigt i en periode at opbløde fodret i vand, så det ikke er så hårdt og nemmere at spise. Hold øje med at den taber sine hjørnetænder før de nye kommer, har hvalpen dobbelt hjørne tænder i længere tid,(8-14 dage) bør du tale med dyrlægen, da det kan give et skævt bid – uoprettelig skade. Dyrlægen kan vurdere om det er nødvendigt at trække mælketænderne ud.

Hanhunden kan gøre en tæve drægtig når han er ca. 6 måneder gammel. Tæven kommer i løbetid første gang når hun er 7-9 måneder gammel, efter første løb vokser tæven ikke meget mere i højden.

Når hvalpen gør på tidspunkter hvor den ikke skal, så skæld ikke ud det virker ikke, og man kommer nemt over tid til at stå og råbe sig hæs. Lad ikke hunden stå og gø i haven, det bliver hurtigt en dårlig vane som hunden ofte vil udøve. Kald på den med en glad stemme og ha altid en godbid eller legetøj parat når den kommer og ros den, også selv om den ind imellem kan være lidt tid om at komme. Skæld aldrig ud når hunden kommer, heller ikke selv om den har været længe om at komme. Det eneste den lære er at det netop ikke kan betale sig at komme! Det skal altid være rart at komme hen til sin ejer og det kan betale sig, for der får man særligt dejlige godbidder. Skift mellem flere forskellige så hunden ikke ved hvilken lækkerbid der venter når den kommer. Kald på hvalpen der hvor der er god mulighed for at den kommer, ikke lige når den er optaget af noget andet spændende, med mindre det er nødvendigt. Succes er altid vejen til god og sikker indlæring. Ha altid godbidder i lommen de første mange måneder, ros hvalpen og sig intet eller et kort nej ved uønsket adfærd, det betaler sig i det lange løb at hunden altid ved, at ved din side er der altid rart at være.

En aktiv hund er en glad hund. Sørg for at aktivere hvalpen med forskellige opgaver, der findes forskelligt legetøj der kan indkøbes eller man kan selv finde på… F.eks. kast en håndfuld foder ud over græsplænen og hvalpen vil bruge lang tid på at gå og snuse dem op, eller ud over hele gulvet inden i går om morgen. En plastik kop vendt på hoved med en godbid inden i. En dyb massiv plastik tallerken på gulvet med godbidder inden under. En halv liters flaske med godbidder i, der kan bruges lang tid på at få dem ud, når det er blevet for nemt slås en vin prop ned i flasken så bliver det sværere at få godbidderne ud. Kødben med marv i tager lang tid at spise. Lege med boldt eller trække torv. Lege aftaler med andre hundeejere, der kan det til tider være svært at afgøre hvem der hygger sig mest, de legende hunde eller menneskerne der får sig en dejlig hunde snak. Træning som sit, dæk og gi pote eller sidde bjørn, spil død og rulle rundt er herlige øvelser som er sjovt at lære hunden, og som kræver hundens opmærksomhed og samarbejde. Agility er også en sjov aktivitet at gå til sammen med hunden og de elsker det. Dejlige gå ture giver god motion og nogle gange herlige uventede oplevelser. Der er mange muligheder for at aktivere sin hund og det er nødvendigt for få en glad og velafbalanceret hund. Søg evt. inspiration fra nettet eller bøger.

I er altid velkommen til at ringe eller skrive med spørgsmål, så tager vi en snak om det 

Lena Bresdahl, Kennel-Stjernedrys.dk

Mail: lena@bresdahl.dk Tlf. 36475854

Copyright kennel Stjernedrys